Dieta ma znaczenie. Co jeść, żeby mieć piękną cerę?

Twoja cera wymaga uwagi i odpowiedniej pielęgnacji. Zamiast jednak wcierać w nią kosmetyki, możesz je… zjeść! Dieta ma znaczenie i warto wiedzieć, co jeść, żeby mieć piękną cerę: bez trądziku, bez przebarwienia, bez niedoskonałości.

Jesteś tym, co jesz. W tym nadużywanym sloganie kryje się prawda, którą warto przyswoić, jeśli chcemy mieć zdrową i piękną cerę. Dlaczego? Bo prawidłowa dieta ma ogromny wpływ na nasz wygląd. Śmiało można powiedzieć, że jest ważniejsza niż pielęgnacja, bo to, co dzieje się wewnątrz naszego organizmu to podstawa i filar jego zdrowia.

Wpływ diety na nasz wygląd

To, co jemy, wpływa na to, jak się czujemy. Jeśli nasz organizm jest w dobrej kondycji, to wygląda lepiej – włosy i paznokcie są mocniejsze, skóra jest lepiej nawilżona, a cera promienna i gładka.

Warto pamiętać, że dieta to podstawa dbania o cerę. Jeśli nie dostarczymy odpowiednich składników odżywczych i nawilżenia z zewnątrz, trudno będzie zregenerować cerę kosmetykami – pielęgnacja to tylko dodatek, zewnętrzne wsparcie, a nie zamiennik zdrowego trybu życia i zbilansowanej diety. Osłabiony wewnętrznie organizm będzie wysyłał nam sygnały właśnie przez skórę, niezależnie od tego, ile maseczek i kremów nałożymy.

Składniki, których potrzebuje cera

Pielęgnacja, która zaczyna się wewnątrz organizmu, jest skuteczna – ale ona również wymaga dostarczania skórze odpowiednich składników. Jakich?

  1. Witamina A – (in. retinol) ma silne działanie odmładzające, pobudza odnowę komórkową, reguluje ilość wydzielanego sebum i wspiera złuszczanie naskórka, dzięki czemu rozprawia się z przebarwieniami.
  2. Witamina C – (in. kwas askorbinowy) pobudza syntezę kolagenu, chroni przed promieniowaniem UV, wzmacnia naczynka krwionośne, a także rozjaśnia przebarwienia i nadaje cerze świetlisty wygląd.
  3. Witamina E – (in. tokoferol) jest witaminą młodości, ponieważ działa antyoksydacyjnie i skutecznie zwalcza wolne rodniki, dzięki czemu skóra dłużej zachowuje jędrność, blask i młody wygląd.
  4. Cynk i krzem – dwa minerały, które są potrzebne skórze, ponieważ odpowiadają za poprawę elastyczności, przeciwdziałają zwiotczeniu, zapobiegają zmarszczkom i wzmacniają naczynka krwionośne.
  5. Witaminy z grupy B – (m.in. kwas pantotenowy, biotyna, kwas foliowy) są niezwykle potrzebne cerze, ponieważ zmniejszają stany zapalne, wspierają regenerację i złuszczanie naskórka, odżywiają i wzmacniają.
  6. NNKT – (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, in. kwasy omega) wzmacniają naturalną barierę hydrolipidową skóry, dzięki czemu dłużej zachowuje odpowiedni poziom nawilżenia i jest chroniona.

Co jeść, żeby mieć ładną skórę?

Oczywiście możemy dostarczać te składniki potrzebne cerze w formie suplementów, ale to ostateczność. Lepiej szukać ich w produktach spożywczych, które mamy pod ręką i możemy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. To najprostszy sposób na to, żeby dieta sprzyjała regeneracji skóry. A zatem: co jeść, żeby mieć piękną cerę?

  1. Ryby – są źródłem cennych kwasów omega, których najwięcej jest w tych tłustszych, morskich gatunkach (jak łosoś, makrela, sardynka).
  2. Orzechy i nasiona – w nich różniej znaleźć można cenne kwasy tłuszczowe, a oprócz tego witaminy i minerały, dlatego warto sięgać po m.in. pestki słonecznika, pestki dyni, migdały, orzechy laskowe i włoskie.
  3. Oleje roślinne – do swojej diety warto wprowadzić też oleje, zwłaszcza te tłoczone na zimno i nierafinowane np. winogronowy czy oliwę z oliwek.
  4. Kiełki – o niezaprzeczalnych właściwościach odżywczych kiełków wie każdy, bo to właśnie one są skarbnicą witamina z grupy B, C, D, E, A oraz K, a także minerałów m.in. magnezu, wapnia, fosforu, cynku, jodu, żelaza itp.
  5. Produkty zbożowe – nie wolno zapominać też o produktach zbożowych takich jak pełnoziarniste pieczywo i kasze, źródło dobrych kwasów i wielu cennych witamin z grupy B.
  6. Cytrusy – jeśli chcemy dostarczyć cerze witaminę C, musimy zwrócić szczególną uwagę właśnie na cytrusy oraz porzeczki.
  7. Warzywa – podstawą dobrej, zdrowej diety są też oczywiście warzywa, a konkretnie marchew, pomidory, papryka, szpinak, brokuł (źródła beta-karotenu przekształcanego w organizmie w retinol).
  8. Rośliny strączkowe – fasola, ciecierzyca, soczewica, groch, bób, które zawierają bardzo duże ilości cennych witamina z grupy B.
  9. Zielona herbata – na koniec warto zmienić swoje nawyki odnośnie napojów i wprowadzić do jadłospisu duże ilości zielonej herbaty, najbogatszej w odmładzające antyoksydanty.